Çeşitli sebeplerden diş kaybına uğramış hastalarda zamanla fiziksel ve psikolojik bir çok rahatsızlık ortaya çıkmaya başlar. Kişi, sosyal açıdan diş eksikliği nedeniyle gülümsemesini saklar, konuşma bozukluğu yaşamaya başlar ve dudak çevresinde meydana gelen çökmeler ve kırışıklılar yüzünden daha yaşlı ve yorgun bir ifadeye sahip olur.
Dişlerinde ağız içinde sıralanmalarındaki çapraşıklar, şekil ve renk bozukluları kişinin psikolojisinde rahatsızlıklara yol açabilir. Dişhekimliğindeki teknolojik gelişmeler bu problemleri ortadan kaldırmada hayli mesafe kat etmiştir. Gülüş dizaynı hekimliğe sanat katmaktır.
Porselen laminalar, aynı zamanda yaprak porselen olarak da bilinir ve estetik dişhekimliğinde oldukça sık kullanılan bir tedavi yöntemidir. Estetik kaygı hisseden hastalarda konforlu, sağlam ve doğal sonuçlar elde etmemizi sağlar. Gelişen teknolojinin estetik dişhekimliğine sunduğu oldukça başarılı bir uygulamadır. Daha beyaz, daha sağlıklı ve daha estetik bir gülümse için mükemmel bir alternatiftir.
Ağız içinde eksik diş bulunması, mevcut dişlerin aşınma, kırılma, çürüme nedeniyle aşırı madde kaybına uğraması, diş dizilimlerinde ileri çapraşıklık veya ayrıklık olması durumlarında yapılacak restorasyonlar çeşitli kron kaplamalar kullanılarak gerçekleştirilir. Ağız içerisinde çapraşık ve eksik dişlerin yarattığı fonksiyon, estetik, doku ve fonasyon kayıplarını geri veren kron kaplamalar üretildikleri materyale göre çeşitlilik gösterir.
Dişhekimliğinde ağız, diş ve çeneyle ilgili rahatsızlıkların tedavisini cerrahi yöntemler ile sağlanmasını amaçlayan bir bilim dalıdır. Bir çok farklı başlığı vardır. Cerrahi müdahaleler rahatsızlığın tipine ve ciddiyetine göre lokal anestezisi altında yapılabildiği gibi bazı vakalarda genel anestezi veya sedasyon altında da gerçekleştirilebilir.
Periodontoloji dişhekimliğinin diş eti ve dişi çevreleyen dokularda meydana gelen hastalıkları inceleyen ve tedavisini yapan bölümüdür. Diş eti ve diş çevresi dokularda yaşanan hastalıklara ise genel olarak periodontal rahatsızlıklar denir.
Beyazlatma dişlerin yüzeyinde zaman içerisinde oluşmuş renklenme, lekelenme ve koyulaşmayı giderme işlemidir. Estetik diş hekimliği yöntemleri arasında sıklıkla başvurulan bir yöntemdir. Özellikle günümüz teknolojisinin getirdiği avantajlar ile beyazlatma işlemi sonucunda kişinin günlük yeme içme alışkanlıklarından kaynaklı renklenmeyi 2 tona kadar açabilir. Çay, kahve gibi renkli gıdalar ile sigara tüketimi nedeniyle diş renginden şikayetçi olan hastalar için oldukça etkili bir uygulamadır.
Gülüş estetiği dişler, dudaklar ve diş etlerinin uyumu ile meydana gelir. Güzel bir gülüş için dişlerin formları, ağız içindeki dizilimler ve renklerinin güzel olmasının yanında diş etleri ile uyumlarının da iyi olması gerekmektedir. Diş etlerinde meydana gelen şişlik, kızarıklık ne kadar görünümü etkiliyorsa, gülme esnasında fazlalık görünün diş etleri veya asimetrik diş eti görünümü de bir o kadar estetik görüntüyü bozmaktadır.
Estetik diş hekimliğinde oldukça sık kullanılan Bonding / Estetik Dolgu diş rengi ve şekli ile ilgili problemleri düzeltmek amacıyla kompozit rezinler (mikrofil ajanlar) kullanılarak uygulanan bir işlemdir. Bonding uygulaması genellikle tek seansta tamamlanır ve işlem süresince hasta herhangi bir ağrı hissetmez. Çoğu vakada anesteziye gerek kalmadan uygulama yapılabilir.
Sağlıklı bir ağız ve dişler için yapılacak bakımın günlük ve özenli olması gerekmektedir. Diş fırçalamak, diş ipi kullanımı, hekim kontrolleri, su tüketimi ve sağlıklı beslenme ağız ve diş bakımı için gerekli en önemli eylemlerdir. Ancak gelişi güzel bir şeklide fırçalanan diş, yanlış kullanılan bir diş ipi veya uzun aralıklarla gidilen bir dişhekimi kontrolü ne yazık ki hiç bir işe yaramayacaktır. Bu nedenle sağlığımız için ağız ve diş bakımını düzenli ve doğru bir şekilde yapmamız gerekmektedir.
İnsanoğlu yüzyıllardır genç ve güzel görünmenin peşinde koşmaktadır. İnsanlar tarafında en çok algılanan bölge yüzdür. Güzellik denildiğinde tarih boyunca yüz görünümü her zaman ön planda olmuştur. Kişinin yüzünün estetiği ve çekiciliği psikososyal mutluluğu için oldukça önem taşır.
Endodonti diş pulpası (dişin içindeki sinir ve damarlar) ve dişi çevreleyen periapikal dokularda yaşanan hastalıkları araştıran, teşhis ve tedavisini sağlayan bir dişhekimliği daldır. Kanal Tedavisi ise bu bilim dalı içerisinde dişi hastalığından kurtarmayı amaçlayan bir tedavi şeklidir.
Gelişen teknoloji hayatımızın her alanında olduğu gibi dişhekimliğinde de çok önemli bir konuma gelmiştir. Bu sebeple hastaların dişhekimlerinden beklentileri zaman içerisinde değişiklikler göstermiştir. Önceden hastalar için sadece ağrılarının giderilmesi ve eksik dişlerin tamamlanması yeterli iken zamanla bu şikayetlerin giderilmesinin yanında çok daha hızlı, konforlu ve daha az seansta hizmet almak önem kazanmıştır.