Çeşitli sebepler nedeniyle kaybedilmiş dişler, zamanla ağız içi ortamının hijyen dengesini bozarak diğer dişlere ve genel vücut sağlığına zarar vermektedir. Eksikliği tamamlanmamış her eksik diş, komşu dişlerin hasar görmesine, boş kalmış alveolar çene kemiğinin erimesine, çiğneme fonksiyonunun tam olarak yerine getirilememesine ve dolayısıyla gastroentestinal sistem rahatsızlıklarına yol açar. Ağız içerisinde kalan diğer dişler boşluğa doğru hareket edeceğinden diş aralarının açılmasına ve diş orta hattının kaymasına neden olur. Estetik görünümü direkt etkileyen bu durum sonucunda hasta estetik gülüşten uzak, daha yaşlı ve yorgun bir ifadeye sahip olur. Konuşma sırasında zorluk, gülerken gülüşünü saklama gereği, çiğneme sırasında oluşabilecek ağrı ve sesler fiziki ve psikolojik açıdan karşılaşılabilecek diğer sorunlar arasındadır.
Dental implantlar diş eksikliği sebebiyle oluşan çiğneme fonksiyonun ve estetik görünüm kaybının yeniden kazandırılması amacıyla kullanılan tamamen doku dostu yapay diş kökleridir. Materyal olarak titanyum malzemeden imal edilen implantlar gelişen teknoloji sayesinde doğal dişlere en uygun alternatiflerdir. Tekli, çoklu ve total diş kayıplarında çene kemiği içerisinde doğal diş kökü yerine hizmet ederler. Üzerine yapılacak dişler ile birlikte hasta ağzında diğer dişlerden farksız bir şekilde uzun yıllar korunabilirler.
Dental İmplant Operasyonları ve Sonrası
Dental İmplant operasyonları çoğunlukla lokal anestezi altında, bazı vakalar da ise genel anestezi kullanılarak gerçekleştirilir. İşlem süresince hasta herhangi bir ağrı hissetmez. Operasyon, yerleştirilecek implant sayısına bağlı olarak yaklaşık 20 dakika ile 1 saat arasında tamamlanır. Sonrasında ise hasta hekimin tavsiyelerine uyduğu takdirde hissettikleri ağrı normal bir diş çekiminden sonra duyulan ağrıdan farksızdır.
Dental İmplantlar sayesinde eksik dişler tamamlanırken komşu dişlere herhangi bir müdahalede bulunmaya gerek kalmaz. Sağlıklı dişler korunarak tekli veya çoklu implant operasyonları ile boşluklar doldurulur. Total diş kayıplarında ise hastanın hareketli protezlerden sabit dişlere geçmesi sağlanır, ki bu durum kişi için mükemmel bir özgürlük ve rahatlıktır.
Operasyon sonrasında dişlerin yerleştirilmesi için Osseointegrasyon dediğimiz implant kemik kaynaşma sürecinin tamamlanması gerekmektedir. Gelişen teknoloji sayesinde ameliyat gününden üst çene için 3 ay, alt çene için 2.5 ay geçtikten sonra sabit dişlerin yapımına geçilebilmektedir. Bütün bu süre boyunca hastalar kendileri için hazırlanan geçici protezleri kullanarak günlük hayatlarına devam edebilirler.
Kullanım Ömrü ve Başarı Oranı
Denatl implantlar yerleştirilip tüm süreç tamamlandığında hasta sabit dişlerine kavuşmuş olur. Ancak bu dişlerin ağız içerisinde sağlıklı bir şekilde korunması ve düzenli bakımlarının ihmal edilmemesi gerekmektedir. Hastaların ağız hijyenine verdiği önem, sağlıklı beslenme, rutin dişhekimi kontrolleri, doğru ve düzenli ağız ve diş bakımı implantların ömrünü belirleyen ana faktörlerdendir. Bir başka faktör ise kullanılan implant kalitesinin yeterli düzeyde olması ve hekimin implant cerrahisi protokollerine maximum düzeyde sadık kalmasıdır. Bu iki koşul yerine getirildiğinde dental implantların başarısı 20 yıllık süreçte %98’in üzerindedir.