Ağız, diş bakımı ve temizliği zaman içinde edindiğimiz bilgilere bağlı olarak geliştirdiğimiz rutin alışkanlıklardan oluşur. Küçükken ailemizden aldığımız eğitim, okuldan veya çevremizden öğrendiğimiz bilgiler ve zamanla çok sık tekrarlamaktan kaynaklanan günlük alışkanlıklar sağlığımızı korumak ve desteklemek amaçlı uygulanır. Ancak bazı durumlarda kişiler gerek günlük hayatın koşuşturmasından gerekse yanlış bilgiye sahip olduklarından dişlerine sağlıktan çok zarar verirler.
Günümüzde bir çok bilgiye çok kısa zamanda ulaşılmakta fakat bu bilgilerin doğruluğu konusunda maalesef net bir garanti verilmemektedir. Bazı doğru olmayan kulaktan dolma bilgiler veya yanlış kişisel alışkanlıklar nedeniyle ağız ve diş sağlığını ciddi tehlike altına sokan bir çok vaka görülmektedir. Sağlıklı bir ağız ve dişler için düzenli bakımın, ağız içi hijyeninin sağlanmasının, sağlıklı beslenmenin ve kötü alışkanlıklardan uzak durulması gerektiğinin altını her fırsatta çiziyoruz. Bunların yanında ağız ve diş bakımı konusunda bilinçlenmek, doğru bilgilere ulaşmak, uygulama sırasında yanlış tekniklerden kaçınmak ve halk arsasında doğru bilinen yanlışların düzeltilmesi oldukça önemlidir.
En genel yanlış sert ve bastırarak diş fırçalamak!
Kesinlikle yanlış olan bu alışkanlık kişilerde daha sert ve bastırarak fırçalanan dişlerin daha beyaz olacağı yanılgısını yaratır. Fırçalama orta yumuşaklıkta bir fırça ile çok bastırmadan masaj yapar şekilde doğru bir teknikle yapılmalıdır. Dişlerin beyazlığının fırçanın sertliği veya macunun miktarı ile bir bağlantısı yoktur. Bu yanılgı sadece diş minelerine zarar vererek çizilmelerine yol açar.
Diş eti kanaması normal değildir!
Bilinen bir diğer yanlış bilgi ise diş eti kanamalarının önemsiz olduğudur. Kanamalar diş eti iltihaplarının ve ileri derece diş taşı oluşumunun belirtisidir. Halk arasında genellikle kanama görüldüğünde diş fırçalama bırakılarak belirtileri görülen hastalığın daha da ilerlemesine neden olunur ve bu ciddi bir hatadır. Böyle bir durumda acilen bir dişhekimine başvurulmalı ve tedavi olunmalıdır.
Ağrıyan dişe alkol, aspirin ve benzeri maddelerin basılması yanlıştır!
Diş ağrılarında halk arasında yapılan en yaygın hata o bölgeye alkol, aspirin, kolonya gibi maddeler uygulanmasıdır. Bu işlem ağrıyı gidermediği gibi diş etlerinde ciddi tahrişlere sebep olarak problemin daha da büyümesine yol açar.
Diş taşı temizliği dişe zarar vermez!
Diş yüzeyinde biriken diş taşları zamanla diş eti iltihaplarına, çekilmelere, kanamalara ve ilerleyen dönemlerde çene kemiğinde erimelere sebep olur. Bunun sonucunda diş kayıpları meydana gelir. 6 ayda bir yapılan diş taşı temizliği ağız ve diş sağlığının korunması için çok önemlidir.
Hamilelik ile diş kayıplarının bir bağlantısı yoktur!
En yaygın yanılgılardan biri olan hamilelik süresinde diş kaybı kesinlikle doğru değildir. Doğru ve düzenli yapılan ağız ve diş bakımı, aksatılmayan rutin hekim kontrolleri ve sağlıklı beslenme değişen hormonal denge nedeniyle oluşabilecek diş ve dişeti hassasiyetlerini ortadan kaldıracağından ağız ve diş sağlığı açısından sorunsuz bir hamilelik geçirilmesini sağlar. Burada belirleyici olan hamilelik süreci değil, kişinin ağız bakımına verdiği önemdir.